Lubicie pichcić i piec? Obecnie gotowanie stało się bardzo modnym zajęciem! Programy i konkursy kulinarne osiągają rekordy oglądalności a książki kucharskie – zarówno te z kuchnią tradycyjną jak i obcą rozchodzą się jak świeże bułeczki. A Wy lubicie realizować się w kuchni? Chyba każdy – raz na czas lubi dla przyjemności trochę poeksperymentować. Czy to bardziej czy mniej tradycyjne dania, mamy duże pole do popisu!
Łączenie tradycyjnych składników z tymi bardziej egzotycznymi, stare formy z nowymi dodatkami czy po prostu kulinarna improwizacja, to coś co lubimy coraz bardziej. I otwieramy się na świat! Do niedawna najbardziej popularne były kuchnia włoska czy „amerykańska” – czyli coś co zeszło w zasadzie do roli fast foodu. Dziś uwielbiamy czerpać z nowych, nieznanych kultur i tradycji. Dużą popularnością cieszy się więc zarówno gruzińska karta dań jak i węgierska. A jesień i nadchodząca zima to idealne pory na smakowanie tych sytych, aromatycznych i niezwykle smacznych dań.
Oblegamy również włoskie restauracje Kraków (zobacz tą z oryginalną kuchnią na www.dapietro.pl). Dlaczego? Ponieważ nasze podniebienia łakną i pragną oryginalnych, prawdziwych smaków. I choć pizza znana jest nam od lat, w oryginalnych włoskich restauracjach smakuje zupełnie inaczej – prawie tak jak w słonecznej Italii! Próbujemy również własnych sił w domu przygotowując na przykład kuchnie gruzińską czy właśnie węgierską. Mamy dostęp do podobnych składników a o przepisy nie jest przecież trudno. Właśnie teraz jest na to najlepszy czas – kuchnie te są do siebie nieco podobne. Używają tych samych bazowych składników – zwłaszcza warzyw takich jak bakłażany, pomidory czy cukinie. A są to przecież warzywa jesieni.
Zanim jednak przygotujemy sami potrawę węgierską -spróbujmy jej najpierw w dobrej restauracji!
POLECAMY: zobacz wczasy Gruzja gruzja-wycieczki.pl