Nadchodzi jesień – intensywny czas dla każdego ogrodnika. Rośliny zaczynają przygotowywać się na zimę, wszystko zamiera i zrzuca swe liście. Wczesna jesień jest jednak jedną z piękniejszych pór roku, w której wszystko osiąga swą pełnie. Owoce jesieni są niezwykle aromatyczne i smaczne – można powiedzieć, że przez wieczorne i poranne przymrozki zdążyły nabrać charakteru i smakują bardziej wytrawnie. Czas zakasać rękawy i zająć się naszym sadem i spiżarnią. Bo to właśnie najlepsza pora, by ją zapełnić! Wrzesień jest miesiącem, na który przypada najwięcej pracy – teraz przypadają właśnie największe zbiory owoców i warzyw. Jabłka, grusze i śliwki muszą zostać zerwane, inaczej zepsują je chłodne noce i pierwsze przymrozki. W tym czasie powinniśmy również wykopać wszelkie warzywa – nie urosną więcej a zbyt długie zwlekanie z ich zebraniem może skończyć się przemarznięciem wszystkich plonów.
Jednymi z najstarszych gatunków jabłek, które owocują właśnie na przełomie lata i jesieni są papierówki. Dziś ciężko znaleźć tak dobre odmiany, jakie rosły gdy nasi dziadkowie byli młodymi ludźmi. Co ciekawe papierówka pochodzi z południa naszego kraju – z rejonów nadbałtyckich. Pokochali ją jednak wszyscy – szkoda, że tak ciężko jest dostać te smaczne owoce.
Pierwsze spadające liście są już sygnałem, że należy zabrać się do porządkowania ogrodu. To właśnie w tym miesiącu wykonuje się najczęściej wszystkie prace związane z projektowaniem ogrodu . We wrześniu powinniśmy bowiem zacząć przygotować wszystko na wiosenny czas rozkwitu. To idealny miesiąc na zaplanowanie i założenie trawnika. Teraz możemy również sadzić wszystkie kwiaty cebulowe, drzewa, krzewy i wrzosy. Pamiętajmy o obfitym podlaniu drzew. Przed pierwszymi przymrozkami, jeśli jesień jest sucha, powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie wszystkich drzew – inaczej na wiosnę mogą okazać się chore.
Pamiętajmy – to ile pracy włożymy w nasz ogród i sad jesienią, zaowocuje pięknem na wiosnę!