Kuchnia i sztuka gotowania na początku naszego dorastania wydawała nam się czarną magią. Gotowanie ziemniaków, przyrządzanie zup i drugich dań wiązało się niemal z całkowitym przerażaniem na myśl, że mielibyśmy stanąć przed kuchenka i zacząć pichcić. Po części wynikało to z braku umiejętności, a po części ze zwykłego lenistwa. I choć zazwyczaj możemy podzielić ludzi na tych, którzy lubią i potrafią gotować, oraz na tych, którzy potrafią przypalić przysłowiową wodę na herbatę. Czy naprawdę przygotowywanie posiłków wiąże się z posiadaniem jakichś specjalnych umiejętności? Chyba nie do końca.
Każdy bowiem jest w stanie używać takich narzędzi jak akcesoria kuchenne bez szkody dla swojego zdrowia. Czasem wystarczy po prostu uwierzyć w to, że potrafimy gotować – a wena i umiejętności przyjdą same. Nawet odchudzając się lepiej jest gotować samemu niż zamawiać Oczywiście najlepsi kucharze i szefowie kuchni w najsławniejszych restauracjach mają niewątpliwie umiejętności, talent i wiedzę. Jednak każdy z nas może spokojnie eksperymentować w kuchni. Tym bardziej, że nowoczesne patelnie stworzone są często dla zapominalskich i dla osób które maja skłonność do przypalania potraw.
Patelnie ceramiczne jakie dostępne są na rynku są więc nie tyle przeszkodą, co wręcz pomocą w kuchennych czynnościach. Klucz do tego by poczuć w sobie żyłkę kucharską to przełamanie strachu i bariery przed eksperymentowaniem. Gdy już uda nam się samemu przyrządzić jakieś danie, jesteśmy w stanie zrobić już wszystko. Co oczywiście nie oznacza, że od razu dojdziemy do perfekcji. Być może wiele soli będzie musiało przesiać się przez naszą kuchnię (i potrawy) byśmy wreszcie doszli do perfekcji! Metoda prób i błędów jest w kuchni najbardziej znaną i najczęściej stosowaną drogą. Przeczytaj także Jak wyposażyć kuchnię?
A jeśli już zaczniemy przyrządzać posiłki sobie – niewiele czasu minie, gdy zechcemy się nimi dzielić z naszymi najbliższymi – i miejmy nadzieję, że oni zechcą tylko smakować naszych potraw!